Alkoholis kasdieniuose produktuose – ar žinote, kuriuose?

Alkoholio vaidmuo pastaruoju laikotarpiu ryškiai pasikeitė – jis įgavo ypač neigiamą atspalvį. Bet kaip dažnai prisimenate, kad tam tikrą alkoholio kiekį gamina Jūsų pačių organizmas? Nė nesusimąstome, kad alkoholis slypi maiste ar kituose kasdien naudojamuose produktuose. Alkoholis, kitaip vadinamas etanoliu, yra svarbus daugelyje gamybos procesų. Be etanolio savo aplinkoje neturėtume tokių pamėgtų bei reikalingų dalykų kaip kosmetikos ir dezinfekcijos priemonės ar net vaistai.

Etanolis yra natūralus cheminis junginys, kurio biologinis aktyvumas ir atsiradimo būdai žinomi nuo seno. Anot LSMU farmakognozijos katedros profesorės, biomedicinos mokslų daktarės Nijolės Savickienės, nustatyta, kad žmogaus ar gyvūno organizme visada yra alkoholio, kuris išsiskiria medžiagų apykaitos metu. Natūraliai susidarančio alkoholio kiekis kraujyje yra iki 0,03 promilės. Žinoma, tai yra minimalus kiekis, kuris nesukelia girtumo. Panašus ar net didesnis kiekis randamas daržovėse ir vaisiuose.

Alkoholis – gamtos produktas

Milijonus metų natūralūs gamtos procesai gamino alkoholio turinčius maisto produktus. Sklando legenda, kad alkoholį žmogus atrado visiškai atsitiktinai, kai paragavo medaus iš seniai palikto ąsočio, kuriame natūralios fermentacijos būdu išsiskyrė etanolis. Šį atsitiktinumą žmogus vėliau pavertė midumi iš medaus, vynu iš saldžių vaisių, alumi iš grūdų. Technologija buvo paprasta – reikėjo tik leisti minėtiems produktams fermentuotis.

Alkoholis natūraliai susidaro net pamėgtuose maisto produktuose, kuriuos vartojame kasdien. Galbūt daugelis mūsų žino, kad kefyre ir raugintuose kopūstuose yra alkoholio. Tačiau dažnai pamirštame, kad prinokę bananai, obuolių sultys, ruginė duona ar net jogurtas taip pat gali turėti alkoholio.

Visiškai paprastas produktas bananas – moksliškai ištirta, kad šiame vaisiuje gali būti 0,6 proc. tūrio alkoholio. Pasirodo, nokstant bananams, kaip, beje, ir bet kuriems kitiems vaisiams, cukraus mielės, naudodamos vaisių cukrų, gamina alkoholį.

Gaminant ruginę ar baltą duoną, naudojamos mielės. Kol tešla kyla, vyksta rūgimo procesas, kurio metu išsiskiria alkoholis. Žinoma, kepant duoną didžioji dalis etanolio išgaruoja, bet nedidelis 0,3 proc. tūrio alkoholio kiekis lieka.

Būtent dėl mielių ir pieno rūgšties bakterijų fermentacijos 2 proc. tūrio alkoholio atsiranda rūgstant kefyrui. Rūgstant kopūstams, pieno rūgšties bakterijos vykdo fermentaciją, tokiu būdu perdirba angliavandenius – šio proceso metu išsiskiria etanolis, kurio kiekis gali siekti iki 0,2 proc. tūrio. Šviežiame jogurte alkoholio kiekis gali būti iki 0,12 proc.

Visuose minėtuose produktuose esantis etanolio kiekis yra ypač mažas ir tikrai nesukelia jokių organizmo pokyčių ar girtumo. Galima ir toliau juos drąsiai valgyti kaip valgome iki šiol.

Alkoholio svarba medicinoje

Mūsų laikais būtų sunku rasti pramonę, kur etanolis nebūtų naudojamas. N. Savickienės teigimu, etanolis yra svarbi sudedamoji medžiaga, reikalinga daugelyje sričių: chemijos pramonėje, medicinoje, kosmetikos priemonėse, tokiose kaip tonikai, makiažo valikliai, kremai. Dėl stiprių antiseptinių savybių jis yra įtrauktas į beveik visas priemones, skirtas probleminei ir riebiai odai.

„Medicinoje, visų pirma, etanolis naudojamas kaip galingas dezinfekcijos įrankis, kuris naikina beveik visas mikroorganizmų grupes. Etanolis naudojamas ne tik operacinėje – jis yra būtinas augalinių tinktūrų ir ekstraktų gamybai“, – teigia profesorė.

Daugelis mūsų senolių gamintų vaistažolių ar uogų užpilų, nuo seno naudojamų žmonių negalavimams gydyti, yra etanolio pagrindu. Pasak farmacijos specialistų, augalus galima užpilti (ekstrahuoti) ir vandeniu, tačiau vanduo yra silpnas veikliųjų medžiagų tirpiklis, todėl vandeninės ištraukos pasižymi prastesnėmis gydomosiomis savybėmis, be to, vandeniniai augaliniai užpilai labai greitai genda, pelija, rūgsta.

„Vaistinių augalų ekstrahavimas etanoliu yra saugus ir laiko patikrintas būdas. Tinktūrų ir ekstraktų gamybos procese, vaistingąsias žoleles laikant spirito tirpale, jos daug efektyviau atiduoda savo naudingąsias gydomąsias savybes, dėl ko žmogus gali daug greičiau pajusti teigiamą poveikį. Seniausias augalinės terapijos būdas – vaistažolių tinktūros bei ekstraktai – laikomi veiksmingu vaistu“, – sako biomedicinos mokslų daktarė.

N. Savickienė pabrėžia, kad svarbiausia yra sąmoningumas – etanolis yra svarbus daugelio produktų, ypač farmacijos, gamybai. Juose naudojami etanolio kiekiai yra maži ir saugūs žmogaus organizmui.

ALKOHOLIS ETANOLIS UŽPILTINĖS TRAUKTINĖS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Laisvalaikis
Lapkritis avinams nusimato gana dinamiškas, todėl kuo daugiau ilsėkitės. Dabar palankus metas keliauti, ypač ilgesniam laikui. Atostogos padės atgauti jėgas. Jeigu neturite galimybės išvykti ilgesniam laikui, išnaudokite savaitgalius. Dabar palankus metas finansų ir asmeninio gyvenimo srityse. Suklydę nepasiduokite. Saulė, kuri įprastai Avinams pridaro problemų, lapkritį stengsis sugriauti jūsų planus, tad stenkitės būti pakankamai atidus ir atsargiai rink...
Įvykiai
Seimas pradėjo svarstyti socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio pristatytas Išmokų vaikams įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nuo kitų metų pradžios vaiko pinigus už kiekvieną vaiką didinti nuo 30 iki 50 eurų. Teikiamos pataisomis taip pat siūloma suvienodinti išmokos dydį, kuri mokama vaikams, augantiems nepasiturinčiose ir gausiose šeimose, ir nepriklausomai nuo vaikų amžiaus kiekvienam vaikui skirti po 20 eurų priemoką. Tokiu atveju nepa...
Įvykiai
Lietuvoje kasmet įvyksta apie 2500–3000 eismo įvykių, kai susikerta transporto priemonių ir laukinių gyvūnų keliai. Vienas juodžiausių laikotarpių eismo dalyviams būna spalį, nes tada žvėrių migracijos sezonas pasiekia piką. Nors šalyje nemažai investuojama į specialias priemones vairuotojams apsaugoti nuo šių susidūrimų, tokie sprendimai gelbsti ne visada. Gyvūno elgesį sunku prognozuoti Tokių incidentų tikimybė ypač išauga tamsiuoju paros metu užmiesčio...
Sveikata
Širdis daužosi kaip pašėlusi, prakaitas teka upeliais, be realaus pagrindo kankina mirties baimė – tai pagrindiniai panikos priepuolių požymiai. Dauguma mano, jog šiuos priepuolius lemia fiziniai veiksniai ir gyvena baime, kad priepuolis pasikartos. Lara grįžo į savo gimtąjį miestą. Buvo pora laisvų savaičių laikui su draugais, šeima, ramybe, tačiau tas negeras jausmas viduje augo. Žiūrėdama televizorių Laura pajuto kylant karštį. Panika užvaldė merginos k...
Laisvalaikis
Nors vasara išlieka populiariausias atostogų laikas, kelionių pardavimai rodo, jog ribos tarp sezonų trinasi – vis daugiau poilsiautojų iš Lietuvos atostogų lagaminus kraunasi rudenį ar pavasarį. O savaitės, sutampančios su moksleivių rudens ar pavasario atostogomis, tampa ypač paklausios, mat, nepraleidžiant pamokų, šiluma piečiau esančiose šalyse galima mėgautis visa šeima. Pvz., Turkijoje poilsiautojų būna net iki lapkričio. Vis dėlto kelionių organizat...
Įvykiai
Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui sako kinų patarlė. Vis dėlto, siekiant maitintis sveikiau, svarbu ne tik papusryčiauti sočiai, bet ir tinkamai pasirinkti, ką ryte valgyti. Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, dažnas čia ir suklumpa. Tad ekspertė išskiria tris klaidas, kurias dauguma daro per pusryčius, ir paaiškina, kokie pusryčiai – išties vertingi. 1 klaida: saldūs pusryčiai Nors atrodytų, kad s...
Transportas
Užsitęsusi bobų vasara ir iki trumpų rankovių spalį vis dar leidžiančios išsirengti dienos ne juokais trikdo vairuotojus: kaip nepaskubėti šiemet „perauti“ savo automobilį žieminėmis padangomis? Atotrūkis tarp tam jau tinkamos temperatūros ankstyvą rytą ir šiltų dienų didina riziką, kad vairuotojai padangų keisti neskubės iki paskutinės sekundės, o jei staigiai atšals – tam bus visiškai nepasiruošę. Specialistai teigia, esminė klaida, kurią paprastai daro...
Laisvalaikis
Kasmet ištinkanti slidinėjimo karštinė – visai čia pat. O dauguma tų, kuriems vėsesni orai jau ne vieną sezoną reiškia ausyse švilpiantį vėją ir snieguotas kalnų viršūnes, patvirtins, jog priprasti prie šių potyrių pakanka vos vienos kelionės į kalnus. Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ rekomenduoja slidinėjimo kurortus Austrijoje ir Italijoje jau šiam, 2018–2019 metų, sezonui. Ir primena svarbiausius dalykus, kurie privalomi pradedantiesiems,...
Laisvalaikis
Skaičiuojama, kad maistas – viena populiariausių įrašų temų socialiniuose tinkluose. Ir ne retas sutiks, jog būtent šiuo metu socialiniuose tinkluose „ant bangos“ įvairiaspalviai, iš tolimų pasaulio kampelių kilę užkandžių rinkiniai, angliškai vadinami „Buddha bowl“ ir „poke bowl“. Kas tai ir kaip juos paruošti, pasakoja ekspertai. „Budos dubenėlis“ (angliškai „Buddha bowl“) yra vegetariškas vieno dubens patiekalas, kuriam galima naudoti tiek šviežias, tie...